Головна » 2015 » Січень » 21 » «Соборність – духовне гасло єднання»
16:37
«Соборність – духовне гасло єднання»
       
22 січня в Україні відзначається День Соборності. Це державне свято України. У цей день в 1919 році було проголошено возз'єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в єдину українську державу.

       У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель.   

       День 22 січня 1919 року ввійшов до української історії як велике державне свято. Щороку в цей день весь український народ із вдячністю згадує тих героїв, які боролися за об’єднання усіх національно-демократичних сил українства, хто словом i багнетом намагався відродити незалежну Соборну Українську державу.

       Напередодні цієї події в центральній районній бібліотеці відбулася зустріч за круглим столом на тему : «Соборність – духовне гасло єднання», учасниками якого були працівники районного відділу культури, бібліотечних та клубних закладів, музичної та художньої шкіл. На зустріч завітав перший заступник голови райдержадміністрації Петро Вільшинський. Петро Григорович привітав усіх присутніх із цією знаменною подією в житті України і зазначив, що цей день є одним із найвизначніших у нашій історії. Адже українці протягом століть мріяли про незалежну єдину, соборну державу, про те, щоб усі етнічні землі, в різні часи поділені між різними імперіями, нарешті об’єдналися в єдину державу. На закінчення очільник району побажав кожному щастя, злагоди, миру й добробуту, мудрості і чуття єдиної родини.

       Начальник відділу культури Лідія Філик у своєму виступі звернула увагу на історичне значення цієї події та ознайомила з планом заходів, які будуть проходити в закладах культури району приурочені цій події.

       Провідний бібліотекар відділу обслуговування Світлана Пархомець розповіла про цей період нашої історії, наслідки, що спонукали до возз’єднання двох українських держав УНР і ЗУНР в одну самостійну соборну державу.

       І нині наша держава переживає складний період випробувань. Проте жодна сила не розколе нас на ворогуючі табори , бо саме слово «соборність» означає добровільне єднання людей на засадах свободи, демократії та взаємоповаги.

     Бібліотекарями відділу обслуговування була представлена нова література на дану тематику. Теофіпольська ДХШ організувала виставку робіт  на тему: «Україна вільна і єдина».

Переглядів: 397 | Додав: DOS | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0